×
Îro dîsa li ser gorra te bûm !
admin
Îro dîsa li ser gorra te bûm !
Zinarê Xamo Salek dîsa pir zû derbas bû ! Aslan, sal dîsa zû derbas bû, me hew dît 9ê adarê hat jî. Ez û Hêvî îro dîsa bûn mîvanê te. Tu rastiyê dixwazî min ji bîr kiribû. Lê do ne pêr, nizanim çawa bû, wek heft kes ji min ra bibêjin, ”ma qe...

Li himberî êrîşên dagirkeran em hêza xwe bikin yek
admin
Li himberî êrîşên dagirkeran em hêza xwe bikin yek
Welatê me Kurdistan ji derveyî îradeya gelê me bi çar perçeyan ve hatîye perçe kirin. Eve nêzîkî sed salîye ku Tirkîye, Îran, Iraq û Sûrîye , di meseleya  Kurdistanê de hemû pirs û pirsgirêkên di navbera xwe de datînin alîyekî û bi hevdu re pla...

Radio Ashti
admin
Radio Ashti
Sipasdarê birayê Haci KardoxiAştî û Radio Ashtî me, sipasdarê dost û hevalên ku bi sebir 4 saetan li me guhdarî kirin û em bi tenê nehiştin im. Mixabin derfet nebû ku bersîvên temama pirsan bidim. Em di têkoşîna rizgarîya neteweyî de bi hev re n...

19 sal zû derbas bûn
Zinare Xamo
Sal zû derbas dibin, min hew dît salek din jî derbas bû û wa ye dîsa 9ê nîsanê hat. Erê pismamo, 19 sal di ser wefata te ra derbas bûn. Îro dîsa ez û Hêvî bûn mîvanên te. Lê vê carê em ne bi tenê bûn, Mumtaz Aydin Roza Kurdî, Erdal Kurdman, ez û Hêvî...

Xwezî gorr bihata zimên
Zinare Xamo
Xwezî gorr bihata zimên
Aslan, sal zû derbas dibin, me tew nedît 18 sal çawa derbas bû. Îro ez û Hêvî dîsa bûn mîvanê te. Li ber serê te me bi hesreteke kûr û bi xemgîniyeke mezin rojên borî yad kirin. Me bîstekê qala te kir. Hêvîyê got, qey qismet û nesîbê te ev ax, ev gor...

Dewleta Tirkîyê, li sê parçeyê Kurdistanê şerekî tûnd û dagirkerane dimeşîne.
Fuad Onen
Dewleta Tirkîyê, li sê parçeyê Kurdistanê şerekî tûnd û dagirkerane dimeşîne.
Dewleta Tirkîyê, li sê parçeyê Kurdistanê şerekî tûnd û dagirkerane dimeşîne.Dewleta Tirkîyê, li sê parçeyê Kurdistanê şerekî tûnd û dagirkerane dimeşîne. Li gorî rayedarên Sîstema Serwerîya Tirk, ev şer ji bo wan mijara bekayê (mayin-nemayinê) ye. H...

Me îro silavek da gorra hevalekî pir ezîz !
Zinare Xamo
  Mehmet Aslan Kaya 17 sal berê di rojeke wiha da di 51 saliya xwe da ji nişka ve, bêyî ku kesî nerehet bike, bêyî ku haya kesî pê xe wek çirayekê vemirî û çû gerdûneke din. Mirina wî ne malbata wî tenê, bi sedan, bi hezaran kesên ev kurdê fed...

Mirinê pir zû tu ji nav me bir lê navê te nemir e
Zinare Xamo
Mirinê pir zû tu ji nav me bir lê navê te nemir e
Min got pismam sal zû dibuhirin, 16 sal derbas bûn. Hemû dost û hevalên te, zarokên te dersa matamatîkê dida wan, xortên te alîkariya wan dikirin hemû mezin bûne û di civata Swêd da hatine der û meqamên muhîm, ji bo gelê xwe xebatên pir baş dikin. &n...

Xusûsîyetên Rojhilata Nêzîk
Fuad Onen
Xusûsîyetên Rojhilata Nêzîk
Di sîyeseta Kurdistanê de du problemên esasî hene. Yek jê, taleba desthilatîya navendî lawaz e, taleba jêr desthelatîye, bi tirkî ”alt îktîdar” ew taleb xurt e. Lê taleba desthelatîyên navendî lawaz e. Sedemek ji, ku sernîvîsa vê panelê j...

Serxwebûna Kurdistanê
Fuad Onen
Serxwebûna Kurdistanê
Sîyeseta partî, rêxîstin,saziyên bakurê Kurdistanê dev ji hedefa serixwebûnê berda ye. Ji delva hedefênserxwebûnê, otonomî, federalî an demokrasî te parastin. Di vir de anormalîyekheye. Yanî îro ji her demê betir taleba serxwebûn û yekîtîya Kurdistan...

Page 1 of 6First   Previous   [1]  2  3  4  5  6  Next   Last   
08

 2003 yılında ABD Saddam rejimini devirdikten sonra yeni bir Irak Ordusu oluşturmak için her türlü yardımı yapmıştı. 

Her asker mutlaka ABD tarafından verilen bir askeri eğitim devresine katılmıştı. Modern silahlar, Hammer, Hamvee, 155 lik GPS li toplar, Abraham tankları mevcuttu. 

Ama DAİŞ 300 üyesi ile 400 Musul'a ilerleyince 15 bin kişilik ordu üniformalarını dahi bırakıp kaçmıştı. Nedeni ise Irak Ordusu’nda savaşacak bir amaç ve isteğin olmamasıydı. Bu örnek bize savaşmak için silah ve teknikten daha önemli sebeblerin varlığını gösterir. 

Savaşta temel unsur insandır. Savaşın amacı, yürütücüsü, nedeni de insandır. Askerlerin ruh durumu, donanımı, komutanın savaştaki cesaret ve kararlılığı hem zafere, hem de yenilgiye giden yolun temel taşlarını oluşturur. 

Savaşlar tüm toplumları ve devletleri ilgilendiren, insanlar için yaşam ve ölüm kararlarının verildiği kollektif eylemlerdir. 

İnsan savaşın tam merkezinde akıl, yürek ve el olmak üzere üç unsur olarak yer alır. 

Birincisi; insan akıl olarak savaşın stratejisi ile sebebini belirler. 
Kürtler devlet ilanına hazırlanırken mutlak anlamda askeri bir stratejiye sahip olmalı. Milli bir askeri stratejide devlet için tehdit sıralaması gerekir. Bu sıralamadan sonra olası bir savaşın verileceği alanlar belirlenmeli, hazırlıklar yapılmalı. Savunmaya dönük bir savaşta başarı ancak savaş meydanında yapılan hazırlıkla mümkündür. 

Devletler arası çelişkilerde siyasilerin görevi çoğu zaman savaş çıkmadan sorunları çözmektir. Askerlerin görevi ise en kötü senaryoya göre orduyu ve savaş meydanını hazırlamaktır. 

Nihayetinde savaşın temel hedefi düşmana irademizi Kabul ettirmek için güç kullanımıdır. 

Hükümet ve ordu savaşta stratejiyi belirledikten sonra düşmanın durumuna, arazinin yapısına, silah ve teknik donanıma bağlı olarak komutanlar taktik belirler ve askerlerini bu taktikleri hayata geçirmek için hazırlarlar. 

İkincisi; yürek, yani cesaret, liyakat ve onur gibi kavramlar da savaşın kaderini belirler. 

DAİŞ 2014’te Kobani’ye saldırdığında Kürt savaşçılarının elinde ciddi bir silah yoktu, ama cesaretleri ve korumak istedikleri bir onurları vardı. Dünyanın gözü önünde barbar bir düşmanla savaşırken, cesaretleri tüm dünyayı etkiledi. 

Yiğitlik, cesaret, liyakat savaşa ait kavramlar ve bunların değerinin olmadığı bir ordu savaşta başarı kazanamaz. 

Cesaretin ödüllendirilmediği, korkaklığın, savaş alanından kaçmamın cezasız kaldığı bir ordu yenilmeye mutlak anlamda mahkumdur. 

Yine 04.05.2016 tarihinde Musul’un Telskof kasabasında, bir DAİŞ saldırısında yanımda bir ABD askeri yaralandı, daha sonda hayatını kaybetti. 14 ABD askeri yaralı arkadaşlarını almadan bir adım bile geriye gitmediler. Onları orada tutan sadece verilen emir değil, silah arkadaşına olan bağlılık ve askeri liyakattı. 

Kürdistan Ordusu halka dayalı ama profesyonel, modern savaş doktrinlerden yararlanan ve Ortadoğu'da örnek bir yapıda olmalıdır. 
Üçüncüsü; savaşta insan elinin kullandığı araç ve teknikler de savaşın kaderini belirler. 

Savaşta taraflar zaferi hedefledikleri için her gelişmeyi savaşın hizmetine sokmayı amaçlarlar. 

Barutun bulunması, patlayıcılar, uçakların kullanımı gibi birçok buluş savaşta kullanılmış ve bu da taraflar açısından yıkıcı sonuçlara yol almıştır. 
Savaşa karar vermiş bir taraf olanakları kıt olsa bile savaşacak araçlar edinir. 

Bugün savaştığımız DAİŞ birçok savaş aracını kendisi yapmaktadır. En etkili kulandığı patlayıcılarının % 80’i el yapımı ve tarım gübresinden yapılmaktadır. Şehirlerde kurduğu imalathanelerde normal araçları çelik levhalarla zırhlı araçlara dönüştürmektedir. 

Yine el yapımı kartyuşa füzeleri üretmekte, cennete gitme vaadiyle kandırdığı mensuplarını bomba yüklü araçlarla, “akıllı bombalar” şeklinde kullanmaktadır. 

Ordular mutlak anlamda döneme uygun silah ve teknik donanımı esas almalıdır. Peşmerge Ordusu, zırhlı araçlara karşı kullanılan ve hava gücüne karşı savunma silahı elde etmeyi başarmalıdır. 

DAİŞ ile savaştan önce Kürdistan da MiLAN silahının ismini çok az insan biliyorken bugün çocuklara milan isminin verilmesi, bu silahın Peşmerge Güçleri’ne verdiği hayati destekten dolayıdır. 

MiLAN’ın yanında Stringer’lerin envanterine mutlak konulması gerekir. Bağımsızlığı ajandasında bulunduran bir ordu zırhlı araçlara ve hava gücüne karşı savunma silahları edinmenin mutlak anlamda gerekli olduğunu bilmelidir. 

Kürdistan’da birçok yetenekli genç buluşlar yapıyor. Onlara Peşmerge Ordusu’na katkı sunmaları için olanak tanınmalıdır. 

Sonuç olarak, bağımsızlığı kimse bir halka vermez, halklar kendileri bağımsızlıklarına karar verir. 

Savaşta da stratejiler insani savaştırmaz, insan stratejileri belirler ve uygular. Yine silahlar insanı savaştırmaz, insanlar silahlarla savaşır. 

Kürdistan’da bu konuda alınması gereken uzun bir yol var ve karar vericilerin bunun farkında olup olmadığını bilmek zor. 

Sonraki yazımda, peşmegelerin yakaladığı askeri caydırıcılığın kesintisiz sürdürülmesi konusundaki görüşlerimi aktaracağım. 

 
Posted in: Tirki

Comments

There are currently no comments, be the first to post one!

Post Comment

Name (required)

Email (required)

Website

ÇÖZÜM SÜRECİNDEN SÖZ EDEBİLMEK İÇİN TARAFLARIN BİRBİRLERİNİ TANIMALARI LAZIM
Fuat Önen
ÇÖZÜM SÜRECİNDEN SÖZ EDEBİLMEK İÇİN TARAFLARIN BİRBİRLERİNİ TANIMALARI LAZIM
. Kuzeybatı Kürdistan’daki legal Kürt siyaseti çok kötü bir sınav verdi yani henüz ortada devlet tarafından çizilen bir çerçeve olmadan sırasıyla ”muhatap biziz, muhatap biziz, bizi de muhatap alın” diye sıraya girdiler. Oysa bu mes...

YA DEVRİM, SAVAŞI ÖNLER YA DA SAVAŞ, DEVRİME YOL AÇAR.
Fuat Önen
YA DEVRİM, SAVAŞI ÖNLER YA DA SAVAŞ, DEVRİME YOL AÇAR.
Bölgede ve belki de dünyada, devrimci dinamiklerin en fazla faal olduğu ülke Kürdistan'dır. Maalesef; egemen siyaset tarzı, egemen siyaset sınıfımız, bu gerçekliğin uzağındadır. Ama doğrular inatçıdır ve biz de bu doğruları inatla savunmaya, bütü...

Modernite
Fuat Önen
Modernite
Buradan bir devrim çıkmaz. Önce onu söyleyelim. Bu bir karşı-devrimdir! Kime karşı, karşı devrim? Osmanlı İmparatorluğu'nun bakiyesinde kalan ezilen uluslara karşı bir karşı-devrimdir. Türkiye'deki Sosyalist - Komünist Harekete karşı, bir kar...

TÜRK DEVLETİ'NIN KÜRDISTAN'A DÖNÜK SINIR SEFERİ
Fuat Önen
TÜRK DEVLETİ'NIN KÜRDISTAN'A DÖNÜK SINIR SEFERİ
Kürdistan'daki savaş, esas savaş dinamiği, işgalci-sömürgeci devletlerdir. Bu çok uzun süren, bir işgal olduğu için zaman zaman bu geriler, zaman zaman tırmandırılır. Ama savaş durumu, işgal sürdüğü müddetçe devam eder. 2015, özellikle Temmuz'...

DÜNYA NİZAMININ DAĞILMASININ KÜRDISTANA ETKİLERİ
Fuat Önen
DÜNYA NİZAMININ DAĞILMASININ KÜRDISTANA ETKİLERİ
Bundan sonraki dönem için ben: “Bağımsız Birleşik Kürdistan'ı hedefleyen devrimci partilerin, örgütlerin daha fazla güçleneceğini, Kürdistan’ın bütün parçalarında, özellikle; Kuzeybatı Kürdistan’da da bağımsızlıkçı düşüncenin da...

KÜRDİSTAN TARİHİNDE, 1925 HAREKETİ
Fuad Onen
KÜRDİSTAN TARİHİNDE, 1925 HAREKETİ
1925 ayaklanması dini bir hareket miydi, milli bir hareket miydi? Bunu (bu tartışmaları) yapanlar, esas itibariyle kolonyalistlerdir. Bu hareket milli bir harekettir. Dini motifleri yaygın olarak kullanılmıştır. Hareketin öncüsü, Nakşibendi şeyhidir....

KÜRDİSTAN DEVRİMİ, SÜREKLİ DEVRİM OLMAK ZORUNDADIR
Fuat Önen
KÜRDİSTAN DEVRİMİ, SÜREKLİ DEVRİM OLMAK ZORUNDADIR
Bir parçada başarı kazanmak Kürdistan meselesini çözmez. O başarının kalıcı olması için bir sürekli devrim anlayışına sahip olmamız lazım. Yani Güney Kürdistan'da, bir federal yapı olunca, Güney Kürdistan kurtulmuş olmuyor. Kürdistan meselesi, bi...

KÜRDİSTAN'DA DEVRİMCİ SİYASET
Fuat Önen
KÜRDİSTAN'DA DEVRİMCİ SİYASET
Lenin'in bir sözü var: “Zincirde öyle bir halka var ki o halkayı tuttuğun zaman, bütün zinciri kontrol edersin.” Kuzeybatı Kürdistan için söylersem: “Bu halka, devrimciler örgütünün oluşturulmasıdır.” Bu oluşturulmadığı...

AYRILIKÇI YAZILARIN İKİNCİ CİLDİ ÜZERİNE
Metin Sandalci
AYRILIKÇI YAZILARIN İKİNCİ CİLDİ ÜZERİNE
Bu denli kesin tanımlamalar üzerinden oluşmuş siyasal hedef ve perspektiflerin teorik-pratik etkisi, ikili bir görevle karşı karşıyadır. Bir taraftan yenilgi ve yılgınlıklardan oluşmuş egemen siyaset tarzının etkilerini yıkmak, diğer taraftan devrimc...

Ayrılıkçı Yazılar-2 Kitabı Üzerine Bir Değerlendirme
Nefel Gün
Ayrılıkçı Yazılar-2 Kitabı Üzerine Bir Değerlendirme
Bu kitapta “Bağımsız Kürdistan hayaleti[1]”nden korkanların, bu korktuklarını başlarına getirmek için oluşturulması gereken, devrimciler örgütünün benimsemek zorunda olduğu, teorik ve pratik hat çizilmektedir. Zaten kitabın alt başlığının...

Page 1 of 26First   Previous   [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  Next   Last   
123movies