×
Îro dîsa li ser gorra te bûm !
admin
Îro dîsa li ser gorra te bûm !
Zinarê Xamo Salek dîsa pir zû derbas bû ! Aslan, sal dîsa zû derbas bû, me hew dît 9ê adarê hat jî. Ez û Hêvî îro dîsa bûn mîvanê te. Tu rastiyê dixwazî min ji bîr kiribû. Lê do ne pêr, nizanim çawa bû, wek heft kes ji min ra bibêjin, ”ma qe...

Li himberî êrîşên dagirkeran em hêza xwe bikin yek
admin
Li himberî êrîşên dagirkeran em hêza xwe bikin yek
Welatê me Kurdistan ji derveyî îradeya gelê me bi çar perçeyan ve hatîye perçe kirin. Eve nêzîkî sed salîye ku Tirkîye, Îran, Iraq û Sûrîye , di meseleya  Kurdistanê de hemû pirs û pirsgirêkên di navbera xwe de datînin alîyekî û bi hevdu re pla...

Radio Ashti
admin
Radio Ashti
Sipasdarê birayê Haci KardoxiAştî û Radio Ashtî me, sipasdarê dost û hevalên ku bi sebir 4 saetan li me guhdarî kirin û em bi tenê nehiştin im. Mixabin derfet nebû ku bersîvên temama pirsan bidim. Em di têkoşîna rizgarîya neteweyî de bi hev re n...

19 sal zû derbas bûn
Zinare Xamo
Sal zû derbas dibin, min hew dît salek din jî derbas bû û wa ye dîsa 9ê nîsanê hat. Erê pismamo, 19 sal di ser wefata te ra derbas bûn. Îro dîsa ez û Hêvî bûn mîvanên te. Lê vê carê em ne bi tenê bûn, Mumtaz Aydin Roza Kurdî, Erdal Kurdman, ez û Hêvî...

Xwezî gorr bihata zimên
Zinare Xamo
Xwezî gorr bihata zimên
Aslan, sal zû derbas dibin, me tew nedît 18 sal çawa derbas bû. Îro ez û Hêvî dîsa bûn mîvanê te. Li ber serê te me bi hesreteke kûr û bi xemgîniyeke mezin rojên borî yad kirin. Me bîstekê qala te kir. Hêvîyê got, qey qismet û nesîbê te ev ax, ev gor...

Dewleta Tirkîyê, li sê parçeyê Kurdistanê şerekî tûnd û dagirkerane dimeşîne.
Fuad Onen
Dewleta Tirkîyê, li sê parçeyê Kurdistanê şerekî tûnd û dagirkerane dimeşîne.
Dewleta Tirkîyê, li sê parçeyê Kurdistanê şerekî tûnd û dagirkerane dimeşîne.Dewleta Tirkîyê, li sê parçeyê Kurdistanê şerekî tûnd û dagirkerane dimeşîne. Li gorî rayedarên Sîstema Serwerîya Tirk, ev şer ji bo wan mijara bekayê (mayin-nemayinê) ye. H...

Me îro silavek da gorra hevalekî pir ezîz !
Zinare Xamo
  Mehmet Aslan Kaya 17 sal berê di rojeke wiha da di 51 saliya xwe da ji nişka ve, bêyî ku kesî nerehet bike, bêyî ku haya kesî pê xe wek çirayekê vemirî û çû gerdûneke din. Mirina wî ne malbata wî tenê, bi sedan, bi hezaran kesên ev kurdê fed...

Mirinê pir zû tu ji nav me bir lê navê te nemir e
Zinare Xamo
Mirinê pir zû tu ji nav me bir lê navê te nemir e
Min got pismam sal zû dibuhirin, 16 sal derbas bûn. Hemû dost û hevalên te, zarokên te dersa matamatîkê dida wan, xortên te alîkariya wan dikirin hemû mezin bûne û di civata Swêd da hatine der û meqamên muhîm, ji bo gelê xwe xebatên pir baş dikin. &n...

Xusûsîyetên Rojhilata Nêzîk
Fuad Onen
Xusûsîyetên Rojhilata Nêzîk
Di sîyeseta Kurdistanê de du problemên esasî hene. Yek jê, taleba desthilatîya navendî lawaz e, taleba jêr desthelatîye, bi tirkî ”alt îktîdar” ew taleb xurt e. Lê taleba desthelatîyên navendî lawaz e. Sedemek ji, ku sernîvîsa vê panelê j...

Serxwebûna Kurdistanê
Fuad Onen
Serxwebûna Kurdistanê
Sîyeseta partî, rêxîstin,saziyên bakurê Kurdistanê dev ji hedefa serixwebûnê berda ye. Ji delva hedefênserxwebûnê, otonomî, federalî an demokrasî te parastin. Di vir de anormalîyekheye. Yanî îro ji her demê betir taleba serxwebûn û yekîtîya Kurdistan...

Page 1 of 6First   Previous   [1]  2  3  4  5  6  Next   Last   
21

Dün, kaldığımız yerden devam edeceğiz. Ama önce, kainata, bütün aleme ibretlik olan bir manzaraya dokunmak istiyorum:

AKP Genel Başkanı Recep Erdoğan, New York’ta, Birleşmiş Milletler (BM) genel kurul salonu doluymuş gibi sağa, sola bakıyor, sonra düm düz ortayı hizalayarak boyun kırıp boş koltukları selamlayarak, yazılıp eline verilmiş metni okumaya başlıyordu.

Recep bey, mermer duvarın dibinde, güvercin masumiyetiyle dümdüz gidiyor, “hüman" (insani) bir portre çiziyordu. Bir zamanlar, “kadın da olsa, çocuk da olsa, gözünün yaşına bakmayacağız" sözleriyle, Kürtleri kurşunların hedefine oturtan o değildi. Roboskî katliamından sonra, hiç bir Kürt’ün masum olmayacağını anlatıp “en iyi Kürt, ölü Kürt’tür" dercesine, “silahlı kuvvetlerimiz Ahmet mi, Mehmet mi, nasıl ayırt etsin" cümlesini haykıran da o değildi, sanki…

O kadar insan ve insanıydi yani…
Hukuksuzluğa, domuz ahırı bataklığına dönüşen ülkede, insanların malına, emeği, mülküne el koyan, kırım günlerinin hasadını kaldırırcasına, Ahmet Altan ve Kadri Gürsel’lerin de aralarında bulunduğu aydın, entelektüel yığınını kıyımdan geçiren de aydan gelmişti, adeta. Kürdistanı mezbahaya, yangın ormanlarına çeviren de…

Kürt oylarının çalınmasını, seçilmişlerin sürüklenerek hapishanelere tıkılmasını yok sayarak konuşuyor, demokrasi diyor, halk iradesinden söz ediyordu.

Suriye ve Irak’a hücumu düzenleyen silah ve militan ihracını yapan, Kürtleri ateş çemberinde alan da o değildi. Ve BM kürsüsünde, Kürtlerin ülkesini Kürtlerden esirgiyor, toprak bütünlüğünden dem vuruyordu.

Oysa çatısı altında konuştuğu BM hukukuna göre, “her halk, kendi kaderini (geleceğini) tayin etme hakkına sahip“ti. Güneyli ve Rojavalı Kürtlerin yapmaya çalıştığı da buydu. Eylemleri meşruydu. Ama dışarıdan müdahale ve işgalcilik haydutluktu, magandalık, yani gayri meşruydu.

Dahası Cizre, Şırnak, Nusbaybin, Yüksekova, Sur başta olmak üzere Kürdistan‘ın yıkım enkazı, mülteci yüzbinler güneşin altında o, BM kürsüsünde, “muhtarlara sesleniş" faslından, “Burma (Myanmar) Müslümanlarıyla Filistin masalını anlatıyordu.

Ancak boş koltuklar, dilsizdi. “Atma Recep" ağzı yoktu, koltukların. O da dünyayı aptal yerine koyup insaniyetten söz ediyordu.

Oysa aynı sıralarda, sayfasını değiştiren yandaş bir internet gazetesi, karıştırıcılıkla (fesat, fitne ve terör ihracı) dünya düzenine verdiği zararlar yüzünden, onun başında bulunduğu rejimin “haydut devlet" ilan edilme ihtimalinin, giderek yaygınlaştığını haber veriyordu.

Yine o, BM’nin başka ülkelerin iç işlerine karışmayı men ve yasaklayan evrensel ilkeden bahsedip Kürtleri mesela Gürcistan’dan gelme göçmen torunları yerine koyup Suriye ve Irak’ı esirger gibi toprak bütünlüğünü savunurken, ordusunun bir kolu Suriye’yi, öteki kolu da bağımsızlık kararı için, referandumuna hazırlanan Güney Kürdistan’ı işgal için, sınırlar boyunca işgal manevraları icra ediyor, kiralık katiller de yol açmak üzere, Kerkük’te terör ateşini yakıp cinayet işliyorlardı.

Halbuki topyekün magandalaşma ile müdahale açılan topraklar, birer başka ülkeydi. Kürtler, BM hukuku gereğince geleceklerini belirliyorlardı. Maganda ise onların ülkelerin egemenlik hakkında saldırıyordu.

Çünkü, akıl tutulmasını yaşıyor, hukuk tanımıyor, bilmiyordu maganda kafa. Irkçı kafası ne istiyorsa, onu kendinde hak görüyordu.  

 Geleneksel Türk ırkçılığının değişmez dört düşmanı vardı: Yurtları çalınmış üstüne oturulmuş Kürtler, Yahudiler, Ermeni ve Rumlar…

Maganda kini, bu dörtlü üstünden masatlanıyordu. Çünkü, talana uğramış, ölüm geçitlerinden geçirilmişlerin günün birinde, ana yurtlarını ellerinden alacağından korkuyorlardı. İşin garibi, mucidi Moiz Kohen dahil, hiç bir ırkçı, Türk değildi.

Bu da ayrı bir konu. Ancak, Kürt ulusal hareketinin gelişiminden sonra öteki halklar, kısmen magandanın taş menzili dışında kaldılar. Recep Erdoğan’ın, yol gösterici “bir Kürt devleti Arjantin’de de kurulsa, ona karşı çıkarız" cümlesinden sonra Kürtler, tek hedef olarak kaldı. Bu arada Hitler rejiminin Yahudilere bakışı, yer yüzündeki bütün Kürtler, düşman hedefe oturtuldu. Yer kürenin neresinde bir Kürt varsa, o magandanın düşmanı sayıldı.  

Mesud Barzani, rüşvetle satın alacağını sanmıştı. Dünkü yazdığı anlattığımız üzere, satın alabilirim düşüncesiyle ülkenin kapılarını açmıştı.
Oysa yanılıyordu. Bunlar, bir başka “şey"di. Yüz yok, gözler kör, vicdan ölüydü, bunlarda. Bir yere girdiler mi, ne elleri, ne de ayakları duruyordu. Özbekistan ve Çin (Sincan) kafalarına vura vura, onları kovup kurtulmuşlardı. Bulgaristan kapılarını kapatıp ardında oturmuştu.

Geç kalan Suriye ise harabedir. Irak uyandığında, Cumhurbaşkanı yardımcısını (El Haşimi) da ayartıp götürmüşlerdi, bile. İnsan kasabı katiller, mesaide gibi sabah, bu iki ülkenin sınırdan içeriye dalıp insan kesiyor, talan, hırsızlık yapıyor, akşam geri dönüyorlardı.

Güney Kürdistan, bunca örneğe rağmen uyanmıyordu. Bugün, hatanın acısını çekiyor.

Maganda, içeride de üslendiği için, sanki Yozgat’ın ormanları, Konya’nın düzünde referandum yapılacakmış gibi “milli bekamız" diye diye tehditler savuruyor, askeri manevralar çeviriyorlar.

Eğer, onları memnun etmek için, kavim-kardeşine cephe açma yerine, en azından tarafsız da kalsaydı, Güney böylesine kuşatmaya alınamazdı. Orduları da olan 50 milyonluk Kürt büyük güç ve yeterince caydırıcıydı.

Ama her şeye rağmen, Güney büyük Kürdistan’ın bir parçası, bir yönüyle bütün Kürtlerin ortak onurudur. Hatalar işleyen Barzanilerin egemenliği ise geçicidir. Bugün var, yarın yoktur onlar.

O nedenle Maganda’nın hücumu herkese, 50 milyonluk Kürt dünyasına karşıdır. Kürtlerin de eli, kolu bağlı değildir. Kimse işgalciye, teslimiyetle seyirci seyirci durmaz…


213 
YENİ ÖZGÜR POLİTİKA

 

 

Posted in: Tirki

Comments

There are currently no comments, be the first to post one!

Post Comment

Name (required)

Email (required)

Website

ÇÖZÜM SÜRECİNDEN SÖZ EDEBİLMEK İÇİN TARAFLARIN BİRBİRLERİNİ TANIMALARI LAZIM
Fuat Önen
ÇÖZÜM SÜRECİNDEN SÖZ EDEBİLMEK İÇİN TARAFLARIN BİRBİRLERİNİ TANIMALARI LAZIM
. Kuzeybatı Kürdistan’daki legal Kürt siyaseti çok kötü bir sınav verdi yani henüz ortada devlet tarafından çizilen bir çerçeve olmadan sırasıyla ”muhatap biziz, muhatap biziz, bizi de muhatap alın” diye sıraya girdiler. Oysa bu mes...

YA DEVRİM, SAVAŞI ÖNLER YA DA SAVAŞ, DEVRİME YOL AÇAR.
Fuat Önen
YA DEVRİM, SAVAŞI ÖNLER YA DA SAVAŞ, DEVRİME YOL AÇAR.
Bölgede ve belki de dünyada, devrimci dinamiklerin en fazla faal olduğu ülke Kürdistan'dır. Maalesef; egemen siyaset tarzı, egemen siyaset sınıfımız, bu gerçekliğin uzağındadır. Ama doğrular inatçıdır ve biz de bu doğruları inatla savunmaya, bütü...

Modernite
Fuat Önen
Modernite
Buradan bir devrim çıkmaz. Önce onu söyleyelim. Bu bir karşı-devrimdir! Kime karşı, karşı devrim? Osmanlı İmparatorluğu'nun bakiyesinde kalan ezilen uluslara karşı bir karşı-devrimdir. Türkiye'deki Sosyalist - Komünist Harekete karşı, bir kar...

TÜRK DEVLETİ'NIN KÜRDISTAN'A DÖNÜK SINIR SEFERİ
Fuat Önen
TÜRK DEVLETİ'NIN KÜRDISTAN'A DÖNÜK SINIR SEFERİ
Kürdistan'daki savaş, esas savaş dinamiği, işgalci-sömürgeci devletlerdir. Bu çok uzun süren, bir işgal olduğu için zaman zaman bu geriler, zaman zaman tırmandırılır. Ama savaş durumu, işgal sürdüğü müddetçe devam eder. 2015, özellikle Temmuz'...

DÜNYA NİZAMININ DAĞILMASININ KÜRDISTANA ETKİLERİ
Fuat Önen
DÜNYA NİZAMININ DAĞILMASININ KÜRDISTANA ETKİLERİ
Bundan sonraki dönem için ben: “Bağımsız Birleşik Kürdistan'ı hedefleyen devrimci partilerin, örgütlerin daha fazla güçleneceğini, Kürdistan’ın bütün parçalarında, özellikle; Kuzeybatı Kürdistan’da da bağımsızlıkçı düşüncenin da...

KÜRDİSTAN TARİHİNDE, 1925 HAREKETİ
Fuad Onen
KÜRDİSTAN TARİHİNDE, 1925 HAREKETİ
1925 ayaklanması dini bir hareket miydi, milli bir hareket miydi? Bunu (bu tartışmaları) yapanlar, esas itibariyle kolonyalistlerdir. Bu hareket milli bir harekettir. Dini motifleri yaygın olarak kullanılmıştır. Hareketin öncüsü, Nakşibendi şeyhidir....

KÜRDİSTAN DEVRİMİ, SÜREKLİ DEVRİM OLMAK ZORUNDADIR
Fuat Önen
KÜRDİSTAN DEVRİMİ, SÜREKLİ DEVRİM OLMAK ZORUNDADIR
Bir parçada başarı kazanmak Kürdistan meselesini çözmez. O başarının kalıcı olması için bir sürekli devrim anlayışına sahip olmamız lazım. Yani Güney Kürdistan'da, bir federal yapı olunca, Güney Kürdistan kurtulmuş olmuyor. Kürdistan meselesi, bi...

KÜRDİSTAN'DA DEVRİMCİ SİYASET
Fuat Önen
KÜRDİSTAN'DA DEVRİMCİ SİYASET
Lenin'in bir sözü var: “Zincirde öyle bir halka var ki o halkayı tuttuğun zaman, bütün zinciri kontrol edersin.” Kuzeybatı Kürdistan için söylersem: “Bu halka, devrimciler örgütünün oluşturulmasıdır.” Bu oluşturulmadığı...

AYRILIKÇI YAZILARIN İKİNCİ CİLDİ ÜZERİNE
Metin Sandalci
AYRILIKÇI YAZILARIN İKİNCİ CİLDİ ÜZERİNE
Bu denli kesin tanımlamalar üzerinden oluşmuş siyasal hedef ve perspektiflerin teorik-pratik etkisi, ikili bir görevle karşı karşıyadır. Bir taraftan yenilgi ve yılgınlıklardan oluşmuş egemen siyaset tarzının etkilerini yıkmak, diğer taraftan devrimc...

Ayrılıkçı Yazılar-2 Kitabı Üzerine Bir Değerlendirme
Nefel Gün
Ayrılıkçı Yazılar-2 Kitabı Üzerine Bir Değerlendirme
Bu kitapta “Bağımsız Kürdistan hayaleti[1]”nden korkanların, bu korktuklarını başlarına getirmek için oluşturulması gereken, devrimciler örgütünün benimsemek zorunda olduğu, teorik ve pratik hat çizilmektedir. Zaten kitabın alt başlığının...

Page 1 of 26First   Previous   [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  Next   Last   
123movies