×
Îro dîsa li ser gorra te bûm !
admin
Îro dîsa li ser gorra te bûm !
Zinarê Xamo Salek dîsa pir zû derbas bû ! Aslan, sal dîsa zû derbas bû, me hew dît 9ê adarê hat jî. Ez û Hêvî îro dîsa bûn mîvanê te. Tu rastiyê dixwazî min ji bîr kiribû. Lê do ne pêr, nizanim çawa bû, wek heft kes ji min ra bibêjin, ”ma qe...

Li himberî êrîşên dagirkeran em hêza xwe bikin yek
admin
Li himberî êrîşên dagirkeran em hêza xwe bikin yek
Welatê me Kurdistan ji derveyî îradeya gelê me bi çar perçeyan ve hatîye perçe kirin. Eve nêzîkî sed salîye ku Tirkîye, Îran, Iraq û Sûrîye , di meseleya  Kurdistanê de hemû pirs û pirsgirêkên di navbera xwe de datînin alîyekî û bi hevdu re pla...

Radio Ashti
admin
Radio Ashti
Sipasdarê birayê Haci KardoxiAştî û Radio Ashtî me, sipasdarê dost û hevalên ku bi sebir 4 saetan li me guhdarî kirin û em bi tenê nehiştin im. Mixabin derfet nebû ku bersîvên temama pirsan bidim. Em di têkoşîna rizgarîya neteweyî de bi hev re n...

19 sal zû derbas bûn
Zinare Xamo
Sal zû derbas dibin, min hew dît salek din jî derbas bû û wa ye dîsa 9ê nîsanê hat. Erê pismamo, 19 sal di ser wefata te ra derbas bûn. Îro dîsa ez û Hêvî bûn mîvanên te. Lê vê carê em ne bi tenê bûn, Mumtaz Aydin Roza Kurdî, Erdal Kurdman, ez û Hêvî...

Xwezî gorr bihata zimên
Zinare Xamo
Xwezî gorr bihata zimên
Aslan, sal zû derbas dibin, me tew nedît 18 sal çawa derbas bû. Îro ez û Hêvî dîsa bûn mîvanê te. Li ber serê te me bi hesreteke kûr û bi xemgîniyeke mezin rojên borî yad kirin. Me bîstekê qala te kir. Hêvîyê got, qey qismet û nesîbê te ev ax, ev gor...

Dewleta Tirkîyê, li sê parçeyê Kurdistanê şerekî tûnd û dagirkerane dimeşîne.
Fuad Onen
Dewleta Tirkîyê, li sê parçeyê Kurdistanê şerekî tûnd û dagirkerane dimeşîne.
Dewleta Tirkîyê, li sê parçeyê Kurdistanê şerekî tûnd û dagirkerane dimeşîne.Dewleta Tirkîyê, li sê parçeyê Kurdistanê şerekî tûnd û dagirkerane dimeşîne. Li gorî rayedarên Sîstema Serwerîya Tirk, ev şer ji bo wan mijara bekayê (mayin-nemayinê) ye. H...

Me îro silavek da gorra hevalekî pir ezîz !
Zinare Xamo
  Mehmet Aslan Kaya 17 sal berê di rojeke wiha da di 51 saliya xwe da ji nişka ve, bêyî ku kesî nerehet bike, bêyî ku haya kesî pê xe wek çirayekê vemirî û çû gerdûneke din. Mirina wî ne malbata wî tenê, bi sedan, bi hezaran kesên ev kurdê fed...

Mirinê pir zû tu ji nav me bir lê navê te nemir e
Zinare Xamo
Mirinê pir zû tu ji nav me bir lê navê te nemir e
Min got pismam sal zû dibuhirin, 16 sal derbas bûn. Hemû dost û hevalên te, zarokên te dersa matamatîkê dida wan, xortên te alîkariya wan dikirin hemû mezin bûne û di civata Swêd da hatine der û meqamên muhîm, ji bo gelê xwe xebatên pir baş dikin. &n...

Xusûsîyetên Rojhilata Nêzîk
Fuad Onen
Xusûsîyetên Rojhilata Nêzîk
Di sîyeseta Kurdistanê de du problemên esasî hene. Yek jê, taleba desthilatîya navendî lawaz e, taleba jêr desthelatîye, bi tirkî ”alt îktîdar” ew taleb xurt e. Lê taleba desthelatîyên navendî lawaz e. Sedemek ji, ku sernîvîsa vê panelê j...

Serxwebûna Kurdistanê
Fuad Onen
Serxwebûna Kurdistanê
Sîyeseta partî, rêxîstin,saziyên bakurê Kurdistanê dev ji hedefa serixwebûnê berda ye. Ji delva hedefênserxwebûnê, otonomî, federalî an demokrasî te parastin. Di vir de anormalîyekheye. Yanî îro ji her demê betir taleba serxwebûn û yekîtîya Kurdistan...

Page 1 of 6First   Previous   [1]  2  3  4  5  6  Next   Last   
28

Modern Kürdistan tarihinde, ilk defa 2003 yılında özerklik statüsünde de olsa, Güney Kürdistan’da, Irak Kürdistan Bölge Yönetimi (IKBY) adıyla bir Kürt yapılanması gün ışığına çıkıyordu.

Bütün Kürtler için, değerli bir olaydı, bu. Kürdistan’ın bir parçacığı, “dünyanın sahipsizi" olmak ve düşmanları tarafından “eşkıya" veya “terörist" olarak adlandırılmaktan kurtulmuştu. Bu bir başlangıçtı. Sonrası, gelecek demekti.

Bu nedenle olay, bütün Kürtler için değerli, sevinç büyüktü. Kürtler, bir kutsalı tavaf imkanı bulmuş gibi, dünyanın dört bir yanından akın ediyorlardı.

Kürdistan toprağına ayak basan ziyaretçilerden kimileri, yüksekte harelenen bayrağı görünce, ilkin taş kesilmişçesine bir haraketsizlikle durup bakıyor, sonra ağırdan ağıra uyanır gibi sevinçleniyor, derken yüzleri sevinç hüznüyle bulanıyor, hıçkırarak ağlamaya başlıyorlardı.

Bu karşılaştıkları manzara, bir ilkti. Ağlamanın tatlısı olur mu? Olur ebette. Bayrağa bakarken, gülerek ağlıyorlardı Kürtler.

Kimileri de toprağa diz çöküp yeri öpüyor, doğrulurken yüzünü sıvazlayarak içinden geçirdiği dualara amin diyor, gümrük kapısından içeriye adım atarken, birikmiş özlemleriyle çocuksu oyunlar oynuyorlardı.
Polisçe aranmayanlardan kimileri, “hayır" diye itiraz ediyor, Kürt konuşan bir polis tarafından aranmamak ve Kürtçe "neden geldin, ne kadar kalacaksın?“ sorsuna muhatap olmak için, yeni baştan ediyor, insan kuyruğunun ardına geçiyorlardı. 

Öfke deliliğin anlık hali ise eğer, Türk devleti kesintisiz delilik krizleri geçiriyordu. Başbakan Erdoğan en başta, bütün sözcüleri, günde bir kaç kere kırmızı çizgilerimiz diye haykırıp tehditler savuruyor, medya pasaportuna Kürdistan damgası basılmasını içine sindiremeyen Türklerin Irak‘a gitmekten vazgeçtiği ırkçılığını yayıyorlardı. Gazeteler, “bölücülük girişimi önlendi" başlığı ile adı Kürdistan olan bebeğin sınır kapısından geri çevrildiğini hikaye ediyorlardı.

Türklerin derdi, büyüktü. “Peşmerge" vatan fedaisi demekti. Ama Türkler, bu deyimi hakaret anlamında kullanıyor, Barzani’yi “Peşmerge" diye kendince aşağılıyorlardı. Medya, aslı, astarı olmadığı halde, Kuzeyden giden bütün gençleri üniversitelere kabul ettiğini, ayrıca isteyene burs vererek, bölücü terörist yetiştirdiğini haber veriyordu. Ayrıca Kuzeyden gidenlere çalışma ve barınma imkanı sağladığını…

Barzani, bütün bunlarla haddini ve Türkün kırmızı çizgilerini aşıyor, bununla da kalmıyor, “birakujî dönemi kapanmıştır" (kardeş katili olma dönemi kapanmıştır) diyerek PKK ile savaşmayı reddediyordu.

Recep Erdoğan, durumdan hoşnut değildi. O, “ey Peşmergebaşı" diye dursun, Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt da, düzenlediği basın toplantısında, yeni inşa edilen banka binasının fotoğrafını göstererek, “bu terörist ve bölücü binayı yıkacak güce sahibiz" diyordu.

Bir bina, Türk generalinin ağzından ilk defa terörist ve bölücü oluyordu. Öte yandan, AKP rejimi bu süreçte, Kürtlerin “zengıline" (çan) ot tıkayıp saf dışı ederek, seslerini kısmak için, yeni entrika gergefleri “kirkit"liyor, Irak’da yandaş iktidarı iş başı yaptırma çalışmaları yürütüyordu. Ancak, ülke Kürt, Sünni, Alevi (Şii) diye ayrılıyordu. AKP ise Sünnilerin kılıcı idi. Onlar ise azınlıktaydı. 

Başbakan Erdoğan, bu tablodan Türk yanlısı iktidar çıkarmakla görevlendirmişti, “derin stratejili" Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu’nu. Davutoğlu, “tek vatan, tek devlet, tek millet, tek bayrak" sloganlı Müslüman Kardeşler çetesiyle sıkı ilişki ağıyla işe başladı.

Şiileri bölmek için de, kendilerine yakın bulduğu İyad Allavi’yi Başbakan adayı olarak öne sürdü. Cumhurbaşkanlığı için de, Talabani‘ye rakip olarak Müslüman Kardeşler teşkilatından Tarık El Haşimi’yi…

Bölgenin tartışmasız başlıca uzmanlarından sevgili Cengiz Çandar’ın “Mezopotamya Ekspresi" adındaki kitabında anlattığına göre, Talabani sadece Kürt olduğu için, Erdoğan ve ekibi yolunu kesmek istiyorlardı. Maksat ırkçılıktı. Bir Kürdü, yükseklerde görmeye tahammülsüzlüktü. Başkaca bir sebep yoktu.

Ama, entrika çarkı tutmadı. Talabani Cumhurbaşkanı seçildi. Allavi yerine de Nuri Maliki Başbakan oldu.

Güney yönetimi de bu aşamadan sonra yapılandı. Irak Cumhurbaşkanlığı için Talabani’yi destekleyen Mesud Barzani, Kürdistan Bölge Başkanı, Cengiz Çandar’ın “Türkiye’nin adamı" dediği Neçirvan Barzani de Başbakan oldu.

Mele Mustafa Barzani’nin üç oğlu vardı: Lokman, İdris ve Mesud Barzani… Lokman, Devlet Başkanı Hasan El Bekr’in 1970 yılında Kürtlerle yaptığı anlaşmadan sonra, Irak hükümetinde bakan oldu. Ancak, daha sonra öldürüldü. İdris Barzani ise hastalanarak ölünce, Mesud Barzani ailenin varisi olarak kaldı.

“Ortadoğu’nun Playboyu" lakaplı, eğlenceyi, salon oyunlarını ve kendince yaşamayı seven Neçirvan Barzani, İdris Barzani’nin oğlu ve amcası Mesud Barzani’nin de damadıydı.

Onun Başbakanlığı ile Kuzeyliler, ardından da öteki Kürtlerle köprüler yıkıldı. Dostluk, kardeşlik ilişkileri alt, üst oldu. Türk devleti, olanlardan memnundu. Neçirvan, başı okşanarak takdir ediliyor. Onun kişiliğinde Kürt dostluğu övülüyordu, öteki Kürtler topluca düşman diye halı altına süpürülüyordu. Ancak, 16 Ekim 2017 hücumu kanıttır ki, Ankara için “iyi Kürt yok"tu. Yaşayan en iyi Kürt, vakti geldiğinde boynu vurulmak üzere kolları düşük, boynu bükük olarak, teslim olan, hizmete koşandı. Ama vakti gelende, boynuna binilen…

Güney’in utançla dolu “iyi Kürtler"inin hikayesi budur: Hizmet ettikleri kurtlar, vakti gelince dönüp, boyunlarına bindiler. Acısını ise yer yüzünün bütün Kürtleri çekiyor…


872 
YENİ ÖZGÜR POLİTİKA

 

 

Posted in: Tirki

Comments

There are currently no comments, be the first to post one!

Post Comment

Name (required)

Email (required)

Website

ÇÖZÜM SÜRECİNDEN SÖZ EDEBİLMEK İÇİN TARAFLARIN BİRBİRLERİNİ TANIMALARI LAZIM
Fuat Önen
ÇÖZÜM SÜRECİNDEN SÖZ EDEBİLMEK İÇİN TARAFLARIN BİRBİRLERİNİ TANIMALARI LAZIM
. Kuzeybatı Kürdistan’daki legal Kürt siyaseti çok kötü bir sınav verdi yani henüz ortada devlet tarafından çizilen bir çerçeve olmadan sırasıyla ”muhatap biziz, muhatap biziz, bizi de muhatap alın” diye sıraya girdiler. Oysa bu mes...

YA DEVRİM, SAVAŞI ÖNLER YA DA SAVAŞ, DEVRİME YOL AÇAR.
Fuat Önen
YA DEVRİM, SAVAŞI ÖNLER YA DA SAVAŞ, DEVRİME YOL AÇAR.
Bölgede ve belki de dünyada, devrimci dinamiklerin en fazla faal olduğu ülke Kürdistan'dır. Maalesef; egemen siyaset tarzı, egemen siyaset sınıfımız, bu gerçekliğin uzağındadır. Ama doğrular inatçıdır ve biz de bu doğruları inatla savunmaya, bütü...

Modernite
Fuat Önen
Modernite
Buradan bir devrim çıkmaz. Önce onu söyleyelim. Bu bir karşı-devrimdir! Kime karşı, karşı devrim? Osmanlı İmparatorluğu'nun bakiyesinde kalan ezilen uluslara karşı bir karşı-devrimdir. Türkiye'deki Sosyalist - Komünist Harekete karşı, bir kar...

TÜRK DEVLETİ'NIN KÜRDISTAN'A DÖNÜK SINIR SEFERİ
Fuat Önen
TÜRK DEVLETİ'NIN KÜRDISTAN'A DÖNÜK SINIR SEFERİ
Kürdistan'daki savaş, esas savaş dinamiği, işgalci-sömürgeci devletlerdir. Bu çok uzun süren, bir işgal olduğu için zaman zaman bu geriler, zaman zaman tırmandırılır. Ama savaş durumu, işgal sürdüğü müddetçe devam eder. 2015, özellikle Temmuz'...

DÜNYA NİZAMININ DAĞILMASININ KÜRDISTANA ETKİLERİ
Fuat Önen
DÜNYA NİZAMININ DAĞILMASININ KÜRDISTANA ETKİLERİ
Bundan sonraki dönem için ben: “Bağımsız Birleşik Kürdistan'ı hedefleyen devrimci partilerin, örgütlerin daha fazla güçleneceğini, Kürdistan’ın bütün parçalarında, özellikle; Kuzeybatı Kürdistan’da da bağımsızlıkçı düşüncenin da...

KÜRDİSTAN TARİHİNDE, 1925 HAREKETİ
Fuad Onen
KÜRDİSTAN TARİHİNDE, 1925 HAREKETİ
1925 ayaklanması dini bir hareket miydi, milli bir hareket miydi? Bunu (bu tartışmaları) yapanlar, esas itibariyle kolonyalistlerdir. Bu hareket milli bir harekettir. Dini motifleri yaygın olarak kullanılmıştır. Hareketin öncüsü, Nakşibendi şeyhidir....

KÜRDİSTAN DEVRİMİ, SÜREKLİ DEVRİM OLMAK ZORUNDADIR
Fuat Önen
KÜRDİSTAN DEVRİMİ, SÜREKLİ DEVRİM OLMAK ZORUNDADIR
Bir parçada başarı kazanmak Kürdistan meselesini çözmez. O başarının kalıcı olması için bir sürekli devrim anlayışına sahip olmamız lazım. Yani Güney Kürdistan'da, bir federal yapı olunca, Güney Kürdistan kurtulmuş olmuyor. Kürdistan meselesi, bi...

KÜRDİSTAN'DA DEVRİMCİ SİYASET
Fuat Önen
KÜRDİSTAN'DA DEVRİMCİ SİYASET
Lenin'in bir sözü var: “Zincirde öyle bir halka var ki o halkayı tuttuğun zaman, bütün zinciri kontrol edersin.” Kuzeybatı Kürdistan için söylersem: “Bu halka, devrimciler örgütünün oluşturulmasıdır.” Bu oluşturulmadığı...

AYRILIKÇI YAZILARIN İKİNCİ CİLDİ ÜZERİNE
Metin Sandalci
AYRILIKÇI YAZILARIN İKİNCİ CİLDİ ÜZERİNE
Bu denli kesin tanımlamalar üzerinden oluşmuş siyasal hedef ve perspektiflerin teorik-pratik etkisi, ikili bir görevle karşı karşıyadır. Bir taraftan yenilgi ve yılgınlıklardan oluşmuş egemen siyaset tarzının etkilerini yıkmak, diğer taraftan devrimc...

Ayrılıkçı Yazılar-2 Kitabı Üzerine Bir Değerlendirme
Nefel Gün
Ayrılıkçı Yazılar-2 Kitabı Üzerine Bir Değerlendirme
Bu kitapta “Bağımsız Kürdistan hayaleti[1]”nden korkanların, bu korktuklarını başlarına getirmek için oluşturulması gereken, devrimciler örgütünün benimsemek zorunda olduğu, teorik ve pratik hat çizilmektedir. Zaten kitabın alt başlığının...

Page 1 of 26First   Previous   [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  Next   Last   
123movies