|
|
Fuat Önen posted on September 26, 2016 20:40
BasHaber: HDP' nin Hewler ziyaretini nasıl okumak lazım?
Fuat Önen: Bu ziyaretin Kürt medyası tarafından abartılı algılandığını ya da abartıldığını düşünüyorum. Bence çok da önemli olmayan ve daha önce de benzerleri çokça yapılan bu ziyaret HDP’nin varoluşundaki çelişkileri açığa çıkarmıştır. 2015 yılında Kürdistan’ın kuzeyinde şehir savaşları başladığında Bölge Başkanı Mesud Barzani müdahil olmaya, devletle HDP arasında bir tür uzlaşma sağlamaya çalıştığında, HDP eş başkanı bu meselenin Türkiye’nin “iç meselesi” olduğunu söyleyerek Başkan Barzani’nin bu meseleye karışmasını istemediklerini beyan etmiştir. Şimdi aynı partinin diğer eş başkanının başkanlığındaki bir heyet Kürtler arasında birlik meselesini de kapsayan konuları Başkan Barzani ile görüşmek üzere Hewler’e gitmiştir. Son bir yılda Kürdistan meselesinin karakterinde bir değişiklik olmadığına göre hangi eş başkan HDP’yi temsil etmektedir sorusu yerinde bir sorudur. Bu çelişkinin nedeni HDP’nin Kürdistan meselesini “Kürt meselesi”ne dönüştürerek Türkiye’nin demokratikleşmesi ile çözüleceğini vaaz eden bir proje olarak kurulmasındadır. Bu anlamda HDP kürdistani bir gövdeye giydirilmiş Türkiyeci bir kıyafettir. Savaşın tırmandığı, mücadelenin yükseldiği koşullarda bu çelişki sürdürülebilir bir çelişki değildir. Bu çelişkiyi çözemeyen HDP’nin bu çelişki tarafından çözülmesi ihtimal dahilindedir.
Mehmet Öcalan ile Abdullah Öcalan arasında bayramda yapılan ve bir saat sürdüğü söylenen görüşmenin beş dakikası kamuoyu ile ve bir gün gecikme ile paylaşılmıştır. HDP heyetinin Hewler ziyaretinin bu görüşmenin kamuoyuna açıklanmayan bölümü üzerinden yapıldığını düşünüyorum. 2013 İmralı görüşmelerinin başlamasında ve sürdürülmesinde Bölge Başkanı Barzani’nin önemli bir aktör olduğu bilinmektedir. 2017 Newrozuna kadar benzer bir sürecin planlanıyor olması ihtimal dahilindedir. Bu nedenle HDP heyetinin bu ziyaretinin devletin bilgisi ve onayı ile yapılıyor olması ihtimalini gözden kaçırmamak gerekir. Bölge Başkanı tarafından bir tür devlet töreni ile karşılanan ve içinde örneğin Celal Doğan’ın da bulunduğu heyetin kompozisyonu da bu ihtimali güçlendirmektedir.
Bölge Başkanının PKK ile PDK arasındaki çelişkileri MİT aracılığı ile Öcalan üzerinden, HDP aracılığı ile çözmeye çalışmak yerine doğrudan PKK ile çözmeye çalışmasının daha mantıklı olacağını düşünüyorum.
Bütün bu ihtiyatlara rağmen gerek parçalar arasında gerekse de parçalar içinde siyasi taraflar arasında ilişkilerin sertleşmesini engelleyen diyalogların yararlı olduğunu düşünüyorum.
BasHaber: Bu ziyaret Kürdler arası birliğe nasıl etki eder?
Fuat Önen: Bölgede yoğunlaşan uzun süreli üçüncü dünya savaşı koşullarında Kürdistan’daki ulusal-demokratik, yurtsever güçler arasındaki birlik sorunu hayati önemdedir. Bu birliğin ön koşulu amaçta, hedeflerde birliktir. Niteliği gereği ulusal olacak olan bu birliğin çerçevesi de ulusal olmak zorundadır. Kuruluşundan beri Kürt partisi olmadığını, Türkiye partisi olduğunu söyleyen bir partinin Kürdistanda ulusal birlik ya da sizin deyiminizle Kürtler arası birlik gibi bir misyonu yoktur, olamaz. Bu alanda acil sorunumuz Güney Kürdistan’daki yurtsever güçlerin bağımsızlık temelinde ulusal birlik sağlamalarıdır. Bu birlik hem Batı Kürdistan’daki ENKS-TEVDEM gerginliğinin çözümüne hem de PDK-PKK gerginliğinin çözümüne katkıda bulunacaktır.
There are currently no comments, be the first to post one!