Fuat Önen posted on March 21, 2021 08:12
Halepçe bu enfal sürecinde ve Kürdistanda zamana yayılmış jenosit sürecinde en kanlı duraklardan biridir. Bir gecede 5000-6000 rakamları değişebiliyor, kürt öldürülmüştür. Literatürde intikam jenosidi diye bir kavram var. Belki Halepçe için bunu kullanmak mümkündür, ama gerek enfalı gerek Halepçe katliamını Kürdistan da on yıllardır sürdürülen zamana yayılmış jenosidin halkaları olarak tanımlamanın daha doğru olacağını düşünüyorum.
1979 de Iranda bir darbe oldu. Bu yığınların kitlesesel katılımıyla gerçekleştirilen bir darbe olduğu için dünyada özellikle islam coğrafyasında buna devrim adı denildi.
Bu tabii sıkıntılı bir isimlendirme, yani orada bir devrimci örgüt bir devrimci program olmadan devrimlerden söz edilmeye başlandı. Bu günüüzde de devam ediyor.
Biliyorsunuz Mısır da bir devrim oluyor Sürye de devrim oluyor, Tunus ta oluyor, Yemende oluyor her bir yerde arap baharı adı altında devrimlerden söz ediliyor ki, ne 79 da nede şimdi bunlardan devrim olarak söz etmek mümkündür. Çünkü devrim bir devrimci örgüt, devrimci program ve devrimci hedefler gerektirir.
Humeyni iş başına geldikten sonra, hatta işbaşına gelmeden de önce İran daki bütün muhalif güçlerle ilişki içindeydi ve birlikte yaşama mesajları veriyor idi. Bu yüzden İran daki muhalif güçler ve bu arada doğu kürdistanlı güçler taragfından da desteklendi bu hareket.
Bu hareketin devletlerarası denklemde ciddi bir önemi var. ABD nin orta doğudaki Türkiyeden sonra İsrail i bir tarafa bırakırsak en güçlü kalelerinden biriydi İran. Bunun düşmesi devletler arası denklemi değiştirdi. Sovyetler birliği tarafından desteklendi. Bizi ilgilendiren esas kısmı doğu Kürdistanlıların bir iki yıl HUmeyni ile barış içinde yaşamalarıdır.
Bu kürdistanın bütün parçalarında sönürgeci devletlerdeki kısmı değişiklere karşı kürtlerin gösterdiği sıradanlaşmış bir reaksiyorndur. Bu kısmı değişikliği kendileri için çok büyük değişikliklere yol açacak bir fırsat olarak kabul edip, bunların bir parçası haline dönüşüyorlar. Ama iktirara yeni gelenlerin ayakları yere bastıktan sonra ilk yaptıkları işte Kürdistanda ki muhalafete saldırmak oluyor.
Irak İran savaşı bu devletlerarası denklemde değerlendirilmesi gereken bir sorun. Batı dünyası Irak ı yanı İrandaki humeyni iktidarının yerleşmesini engellemek için Irak ın saldırısını desteklediler. Aslında şimdi dönüp bakıldığı zaman her iki tarrafa verilen destekler birinin diğerini yenmesine yetmiyecek destektir. Savaşın yayılaması ve yıllara yayılması emperyalist devletlerin işine gelmiştir. Dolaysıyla milyonlarca insanın öldüğü bir savaşa dönüştü Irak İran savaşı.