×
Xalid Begê Cibrî û Kurdistaneke Serbixwe
Fevzi Namli
Xalid Begê Cibrî û Kurdistaneke Serbixwe
Sal 1925, 14 Nîsanê wek îro, rêvebirê neteweya kurd serokê Tevgera Azadî, Xalid Begê Cibrî ji ber xebata siyasî-rêxistinî ya ji bo serxwebûna Kurdistanê ji teref  dagirkerên tirk ve hate dardekirin. Xalid Begê Cibrî welatparêz û şoreşger bû; se...

Selahattin Eyyubi
Filiz Baran
Selahattin Eyyubi
“Önce, ben Kürdüm. Ramadi aşiretindenim. Bu aşiret, Kürdlerin en eski ve asil aşiretlerinden biridir. Aşiretin yerleşik yeri, Batı Azerbeycandır(Kızıl Kurdistan). Dedem Şadinin babası Mervandan önceki soyumuz üzerine fazla bilgim yoktur. Bizim...

Kurdȇn Ȇzdȋ ȗ Qetlyama Ermeniya / Para duda
Eskerê Boyik
 Ferman. Gava vê peyvê dibêjin evdên Ȇzdî bi tirs û saw, bê hemdê xwe neheqî, kuștin û kokbirya civaka xwe bîr tinin. Xûn ji wê peyva xezeb diniqite. Ferman yanê biryar: biryara hêzên hukumdar. hêzên deshiletdar, hêzên dewleta hov. Ev peyv bi de...

Şoreşa qoçgiriyê
Îsmaîl Heqî Şaweys
Şoreşa qoçgiriyê
Di sala 1920ê Zayînî de serhildana Qoçgiriyê dest pê kir û piştî ku şeş sal ajot, li sala 1926an bi kuştina Mûrad Paşayê xayîn re kutayî lê hat. Di vê şoreşê de gundên Qoçgiriyê tûşî talan û şewitandinê bûn

Serokê Komîteya Îstîklala Kurdistanê (Azadî) Mîralay Xalid Begê Cibrî
Tahsin Sever
Serokê Komîteya Îstîklala Kurdistanê (Azadî) Mîralay Xalid Begê Cibrî
Xalid Begî Kurdistanê yekparçe didît. Li kîjan parçeyî dibe bila bibe, 'serketina her hewldanek a ji bo serxwebûna Kurdistanê wek serketina xwe didît. Ji vê çendê ji tevgera kurd a di bin serokatîya Şex Mehmûd de ku li Kurdistana Başur pêkdihat, ...

Ala Kurd û „Ey Reqîb“ ji Kurdan re jiyan e!
admin
Ala Kurd û „Ey Reqîb“ ji Kurdan re jiyan e!
Çi mixabin gelek bêstekar ji eslê nivîsa sirûd dûrketine û her yekî ji xwe re bi gotinên cuda cuda sirûd bêstekirine! Di nav Kurdan de bi her zaravayî sirûd têye gotin. Werger û jê fehmkirina sirûd li gor zaravayan di ciyê xwe be jî, dema ji çar zara...

Zimanê Zikmakî, Perwerde û Perwerdeya bi Kurdî
Evdirehman Onen
Perwerde, çalakiya bidestxistina zanîn, huner û têgîhaştinê ye, dewlemendkirina mirov e. Armanca perwerdeyê ew e ku, zarok xwe, civakê û xwezayê baştir nasbike û têkildariyek qenctir li hev siwar bike.

Di arşîvên Sowyetê de Serhildana Şêx Seîd
Fevzi Namli
Bi awaki giştî li ser pirsa Kurdî û taybetî di derheqê sedem û karaktêrên serhildana xelkê Kurd a 13 Sibat 1925ê de gellek nerin û hukmê li dijî hev hene. Kurdnasê Sovyetî Wasilevskiy di rapora xwe a ji 13-31Adara 1925ê de, di derheqê serhildana şêx ...

Şiûra tarîxê û Lozan
Fevzi Namli
Şiûra tarîxê û Lozan
Encamên sîyaseta asîmîlasyonê, hafiza tarîxî zeîf dike û tesîrên xwe ên neyînî li ser tevgera netewî dihêle. Bêyî ku mirov li ser vê mijarê raweste, ew ê zahmet be mirov têbigihê, gelo ji bo çi îro li bakurê Kurdistanê tevgera netewî gîhaye merhela h...

22

 Daha önce "Ararat Kartalı": İhsan Nuri Paşa” adlı yazı serisinde Dr. Haşimi Şirazi’nin Anılarına dayanarak Archie Roosevelt ile İhsan Nuri Paşa arasında yapılan görüşme üzerine durmuştum.
Archie Roosevelt bir CİA ajanı olarak Afrika’da, bir çok Arap ülkesinde ve Demokratik Kürdistan Cumhuriyeti sürecinde de İran’da bulunmaktadır.(Archie Roosevelt’in Mahabad Kürd Cumhuriyeti adlı bir çalışmasıda var)

Archie Roosevelt İran’da kaldığı süre içinde bir çok Kürd kadrosu ile görüşmeler yapıyor. Bunlardan biri de General İhsan Nuri Paşadır.

Archie Roosevelt Anılarında kısa bir şekilde İhsan Nuri Paşa üzerine de duruyor. İhsan Nuri Paşa, Ararat Hükümeti ve Xoybûn üzerine yapılan ve yapılacak çalışmalara yardımcı olacağı inancıyla Archie Roosevelt’in İhsan Nuri Paşa’ya dair yazdıklarını aktarmak istiyorum:

İran’a vardıktan kısa bir süre sonra(1946 yılının Mart ayında İran’a gidiyor-Aso) Tahran’da bir Kürd şahisyetiyle tanıştım. İran devleti ona Farsça ‘Kuhistan’ adlı bir dergiyi yayınlama izni vermişti. Bu şahıs Dr. İsmail Ardelaniydi.(Kirmanşanlı tanınan Ardelan Hanedanlığının bir üyesiydi-Archie)

Kuhistan’da birileri isimsiz ‘ Nihînîkanî Barzan” adı altında var olan aktüel durumu ve Mella Mustafa Barzani’nin Devrimi’nin öncesini konu alan bir yazı serisini yayınlıyordu. Ayrıca yine söz konusu dergide ‘Ararat Olayı” adı altında başka bir yazı serisi yayınlanıyordu. Yazarı o dönemler Tahran’da yaşıyan İhsan Nuri Paşa’dan başka biri değildi. Tahran’da İhsan Nuri Paşa ile tanıştım. Görüşmemizin başlangıcında bana Türkiye’de Kürd dilinin yeniden canlandırılması faaliyetlerine vurgu yaptı. İhsan Nuri Paşa, Bitlis’te dünyaya gelmiş. Türk Ordusunda subaydı. 1943(1924 olması gerekir-Aso)yılında Türk ordusunda bir Alaya komutanlık yapıyordu. Fakat, devlet tarafından vahşice girişilen Kürd katliamlarına karşı tahammül etmeyerek Irak sınırının yakınlarında Kürdleri ayaklanma ve devrim için örgütledi. Fakat devrimciler kısa bir süre içinde yenilgi aldılar ve sınırın karşı tarafına geçtiler. Bir kaç yıl sonra İhsan Nuri küçük devrimci grupları faaliyet için Türkiye’nin içine gönderdi. İlk önceleri Irak’ta daha sonra İran’da bu grupları yönlendirdi. 1928 yılında Ararat bölgesinde Türklere karşı ayaklanma içinde olan devrim güçlerine katıldı. Sovyetler Birliği Kürd ayaklanmasına iyi gözle bakmıyordu. Bu nedenlerinden biri Rusların rahatsızlığına neden olan Kürd milliyetçilerinin Sovyet Ermenistan’ın Taşnak Partisi’yle olan ilişkileriydi. Bundan dolayı Sovyetler Birliği sınır güçlerinin bir kısmını Türklere yardım etmek için Ararat’a göndermişti. 1930 yılında İran Şahı, Şah Rıza bir antlaşma çerçevesinde gerek görüldüğünde devrimcileri takip etmek amacıyla Türk askerlerine sınırın karşı tarafına geçme izni verdiğinden Devrim yenilgi aldı ve İhsan Nuri İran’a sığındı. Yine bu süreçte bazı devrimciler 1931 yılının sonuna kadar yani son yenilgiye kadar mücadelelerini devam ettiler.” diye yazıyor.

Archie Roosevelt anılarında Haşimi Şirazi’ye de değiniyor ve kendisine Kürdçe konusunda yardımcı olduğunu ve Qazi Muhammed ile olan görüşmesini örgütlediğini yazıyor.(Archie Roosevelt, Kurd le Yadaştekanî Archie Roosevelt da, 2003, Silêmanî Kurdistan)

Not: Archie Roosevelt ile Pêşewa Qazi Muhammed’in bu resmi ilk defa Kuzey Kürdistan’da yayınlanıyor..

www.newroz.com

 

Bu yazının daha önceki bölümünde CİA ajanı Archie Roosevelt’ın anılarında İhsan Nuri Paşa’ya ilişkin bölümünü çevirerek yayınlamıştım.
 
Bugün ise Dr. Abdulrahman Qasimlo’nun Çek asılı eşi Helene Krulich- Chassemlou’nun 2011 yılında Paris’te Karthala yayınları tarafından çıkarılan “Une Europeenne au Pays des Kurdes” adlı eserinde General İhsan Nuri Paşa hakkında yazdıkların aktaracağım.
Kitap hâlâ elimde yok, yeni sparişini verdim.
 
Fakat, kitap olmadan nasıl İhsan Nuri Paşa ile ilgili bölümünü bulduğumu ve çevirdiğimi sormayın... Kendi başına bir serüven..
 
Değerli Kürd araştırmacılardan Rohat Alakom bir hafta önce bana bu kitaptan söz etti, Google kitap bölümünde var olduğunu ve İhsan Nuri Paşa’ya ilişkin bölümün sayfasınıda vererek içeriğine bakmamı istedi.
 
Ben Google kitap bölümüne baktım ve kitabı buldum.
 
Fakat, kitabın İhsan Nuri Paşa’ya ilişkin 43 ve 44. Sayfaları yoktu.. Diğer bazı bölümleride kesintili bir şekilde verilmişti. Ne de olsa okuyucuların merakını uyandırmak için kitabın bazı bölümlerini de vermişti.
 
Tamam kitabı satın alacağım, kitapta Kürdlerle ilgili bir hayli bilgi var.
 
Fakat, kafama takılan husus, niçin Rohat bu kitabın sözkonusu sayfalarına ulaşbiliyor da ben ulaşamiyorum?
 
Bu sefer değişik bilgisayarlar üzerine kitaba ulaşmaya çalıştım.. Fakat, hiç bir sonuç almadım.

Bugün yeniden kitaba ulaşmaya çalıştım. Fakat bu sefer, “google Books”, “Google Bücher” ve “Google Livres” gibi farklı dillerden sözkonusu kitaba ulaşmaya çalıştım..
 
Nihayet Helene Krulich- Chassemlou’un İhsan Nuri Paşa’ya ilişkin yazdığı sayfalara ulaştım..

Millet Facebook üzerine “devrimlerin örgütlemesini” yapıyor. Alman Piratları kısa bir süre içinde Berlin seçimlerinde %9 oranında oy toplayabiliyor..
 
Ben nasıl sevgili Rohat’ın ulaştığı bu iki sayfaya ulaşmam?
 
Helene Krulich- Chassemlou Anılarını 3. Tekil şahısın ağzıyla anlatıyor. Burada ismi “Lena” olarak geçen kendisidir.
 
“İhsan Nuri Paşa” ara başlığıyla ondan şöyle söz ediyor:
 
“Bir gün İhsan Nuri Paşa’nın evine gittiler.(Helene ve Dr. Qasimlo-Aso) İhsan Nuri Paşa Türk ordusunda subay olan Kürdtü.
 
1927-1931 yılları arasında Türkiye Kürdistan’ın Bitlis bölgesinde bir ayaklanma oldu. Bu ayaklanma ‘Otonomi İçin Ararat Komitesi” tarafından yönlendiriliyordu. İhsan Nuri Paşa harekete katıldı ve askeri kanadının genel komutanlığını üstlendi. 4 yıllık mücadeleden sonra Komite Türk ordusundan tarafından kanlı bir şekilde bastırıldı. İhsan Nuri Paşa büyük bir yolculuktan sonra İran sınırını geçmeyi başarabildi.
 
İhsan Nuri Paşa İran’da olduğu zaman genç eşini Yaşar Hanım’ı yanına götürdü. İhsan Nuri Paşa, sürekli olarak ilişkileri iyi ve kötü arasında gelip giden Türkiye ve İran arasındaki iyi olmayan ilişkilerin ortamında yararlandı.
 
Onlar(İhsan ve yaşar) Tahran’da küçük bir evde oturuyorlardı. İhsan Nuri Paşa belli bir yaş seviyesine varmıştı. Fakat, fiziki olarak iyi bir konumdaydı, uzun boylu ve aklı zehir gibi çalışıyordu.. Tavırları her zaman biraz militerceydi. İhsan Nuri gelenekselci ve önün gözünde kadınlar her zaman erkeklere göre daha alt kademedeydiler. İhsan Nuri, Abdulrahman(Dr. Qasimlo) ile ciddi bir şey konuşmak istediği zaman, kadınların olmadığı bir yere götürüp konuşuyordu.
 
Yaşar Hanım küçük( onun boyundaydı), yaşlı, yönlendirilen ve hassas bir kadındı. Yüzünün hatlarından eski güzeliği görülüyordu. Misafirperver ve çok nazik olan Yaşar Hanım Lena’yı kanatları altına aldı. Yaşar Hanım hiç bir zaman Persçe’ye öğrenmedi. Onların(Yaşar ve Helene) ortak bir dilleri yoktu. Fakat onlar birbirlerini anlayabiliyorlardı.. Allah bilir nasıl??
Yaşar Hanım Lena’nın hiç bir zaman karşılaşmadığı doğunun farklı ve leziz mutfakların en iyi Cordon-Bleu suydu.(Cordon-Bleu bir yemek çeşitinin yanında Fransız mutfağını temel alan uluslararası bir mutfak okulu anlamına da geliyor. Burada ikinci anlamda kullandığını sanıyorum-Aso) Lena, eşsiz bir dizi Kürd, Türk ve Pers aşçılarını daha önce görmesine rağmen bu böyleydi.
 
Lena ziyaretleri sırasında , Yaşar Hanım’dan bölge mutfağının temel özelliklerini ve mutfak sanatının tadını aldı.
 
Fakat onlar(Lena ve Yaşar) Lena Kürdistan’a gittiği zaman birbirlerinden ayrıldılar ve bir daha görüşmediler.”(Helene Krulich- Chassemlou, Une Europeenne au Pays des Kurdes, Edition Karthala, 2011, sayfa 43-45)
 
Not: Sayın Helene Krulich- Chassemlou’nun İhsan Nuri Paşa’ya, Yaşar Hanım’ın İran’a gitmesi tarihine, Ararat Hükümetini yönlendiren siyasal yapıya ve hareketin başlayış bölgesine dair yaptığı tespitlere katılmama rağmen yada eksik bulmama rağmen bu kısa yazıyı Ararat Hükümeti üzerine yapılacak çalışmalar için çevirmeyi gerekli gördüm.
 

 

Daha önce "Ararat Kartalı": İhsan Nuri Paşa” adlı yazı serisinde Dr. Haşimi Şirazi’nin Anılarına dayanarak Archie Roosevelt ile İhsan Nuri Paşa arasında yapılan görüşme üzerine durmuştum.
Archie Roosevelt bir CİA ajanı olarak Afrika’da, bir çok Arap ülkesinde ve Demokratik Kürdistan Cumhuriyeti sürecinde de İran’da bulunmaktadır.(Archie Roosevelt’in Mahabad Kürd Cumhuriyeti adlı bir çalışmasıda var)

Archie Roosevelt İran’da kaldığı süre içinde bir çok Kürd kadrosu ile görüşmeler yapıyor. Bunlardan biri de General İhsan Nuri Paşadır.

Archie Roosevelt Anılarında kısa bir şekilde İhsan Nuri Paşa üzerine de duruyor. İhsan Nuri Paşa, Ararat Hükümeti ve Xoybûn üzerine yapılan ve yapılacak çalışmalara yardımcı olacağı inancıyla Archie Roosevelt’in İhsan Nuri Paşa’ya dair yazdıklarını aktarmak istiyorum:

İran’a vardıktan kısa bir süre sonra(1946 yılının Mart ayında İran’a gidiyor-Aso) Tahran’da bir Kürd şahisyetiyle tanıştım. İran devleti ona Farsça ‘Kuhistan’ adlı bir dergiyi yayınlama izni vermişti. Bu şahıs Dr. İsmail Ardelaniydi.(Kirmanşanlı tanınan Ardelan Hanedanlığının bir üyesiydi-Archie)

Kuhistan’da birileri isimsiz ‘ Nihînîkanî Barzan” adı altında var olan aktüel durumu ve Mella Mustafa Barzani’nin Devrimi’nin öncesini konu alan bir yazı serisini yayınlıyordu. Ayrıca yine söz konusu dergide ‘Ararat Olayı” adı altında başka bir yazı serisi yayınlanıyordu. Yazarı o dönemler Tahran’da yaşıyan İhsan Nuri Paşa’dan başka biri değildi. Tahran’da İhsan Nuri Paşa ile tanıştım. Görüşmemizin başlangıcında bana Türkiye’de Kürd dilinin yeniden canlandırılması faaliyetlerine vurgu yaptı. İhsan Nuri Paşa, Bitlis’te dünyaya gelmiş. Türk Ordusunda subaydı. 1943(1924 olması gerekir-Aso)yılında Türk ordusunda bir Alaya komutanlık yapıyordu. Fakat, devlet tarafından vahşice girişilen Kürd katliamlarına karşı tahammül etmeyerek Irak sınırının yakınlarında Kürdleri ayaklanma ve devrim için örgütledi. Fakat devrimciler kısa bir süre içinde yenilgi aldılar ve sınırın karşı tarafına geçtiler. Bir kaç yıl sonra İhsan Nuri küçük devrimci grupları faaliyet için Türkiye’nin içine gönderdi. İlk önceleri Irak’ta daha sonra İran’da bu grupları yönlendirdi. 1928 yılında Ararat bölgesinde Türklere karşı ayaklanma içinde olan devrim güçlerine katıldı. Sovyetler Birliği Kürd ayaklanmasına iyi gözle bakmıyordu. Bu nedenlerinden biri Rusların rahatsızlığına neden olan Kürd milliyetçilerinin Sovyet Ermenistan’ın Taşnak Partisi’yle olan ilişkileriydi. Bundan dolayı Sovyetler Birliği sınır güçlerinin bir kısmını Türklere yardım etmek için Ararat’a göndermişti. 1930 yılında İran Şahı, Şah Rıza bir antlaşma çerçevesinde gerek görüldüğünde devrimcileri takip etmek amacıyla Türk askerlerine sınırın karşı tarafına geçme izni verdiğinden Devrim yenilgi aldı ve İhsan Nuri İran’a sığındı. Yine bu süreçte bazı devrimciler 1931 yılının sonuna kadar yani son yenilgiye kadar mücadelelerini devam ettiler.” diye yazıyor.

Archie Roosevelt anılarında Haşimi Şirazi’ye de değiniyor ve kendisine Kürdçe konusunda yardımcı olduğunu ve Qazi Muhammed ile olan görüşmesini örgütlediğini yazıyor.(Archie Roosevelt, Kurd le Yadaştekanî Archie Roosevelt da, 2003, Silêmanî Kurdistan)

Not: Archie Roosevelt ile Pêşewa Qazi Muhammed’in bu resmi ilk defa Kuzey Kürdistan’da yayınlanıyor..

Posted in: tirki

Comments

There are currently no comments, be the first to post one!

Post Comment

Name (required)

Email (required)

Website

Efendinin suçunu üstlenmek: Kürtler ve Ermeni soykırımı

Bazı çevreler ellerinde “Kürtlerin azımsanmayacak bir kesiminin soykırıma katıldığına dair yeterli derecede bilgi ve kanıt olduğunu” iddia ediyorlar. Bizim elimizde olmayıp onların elinde bulunan “bilgi ve kanıt”ları merak edi...

Afganistan’da Solun Yok Edilmesi Hastalıklı Bir Toplum Yarattı
Vijay Prashad
Afganistan’da Solun Yok Edilmesi Hastalıklı Bir Toplum Yarattı
​Afganistan’ı solun yönettiği zaman kadınlar öğretmenlik işlerinin yüzde 70’ine, sivil memuriyetin de yüzde 50’sine sahipti. Bu olumlu dinamiği bozan Batıydı. Batı’nın ve Suudiler’in parmak izi bulunan her noktada toplum...

Sovyetler Birliğinin Kürdlere Karşı Resmi Tavrına İlişkin Önemli Bir Belge
Aso Zagrosi
O dönem Sovyetler Birliğinin  Dışişleri Bakanı  olan  Molotov’un   gönderdiği bu  talimatlar   SSCB’nin    Doğu  Kürdistan  politikası  olarak devam etti.    Sovyetler Birli...

CIBRANLI HALİT BEYİN ERZURUM’A YERLERŞMESİ
Abdulbari Han
Halit bey, Erzurum’a yerleştikten sonra yaptığı ilk iş, daha önce Varto’da çerçevesini çizdiği ‘AZADİ’ örgütünü kurmak olur. Her ne kadar bazı kaynaklar 1920 veya 1922 yıllarını işaret ediyorlarsa da, bunun doğru olmadığı kong...

Newşirwan Mustafa ve Kürdistan Başkanlığı Meselesi
Aso Zagrosi
KDP Merkezi Yayın organı Xebat gazetesi 22 Ağostos tarihinde imsasız yayınladığı “ Parti ve Yekiti” adlı baş yazısında yine Newşirwan Mustafa’yı doğrudan hedef aldı. Bu makalede “ YNK’ de bir kesimin iradesini Nawşirwan ...

MEHMET EMİN ÖZDEN'İN ÖYKÜSÜ
Ahmet Zeki Okçuoğlu
İddiaya göre Dr. Şivan ve diğer iki arkadaşımız Sait Elçi ve diğer iki kişiyi öldürmüşlerdi. Bunun bir komplo olduğu sonradan ortaya çıkacaktı.  TC devleti ve müttefikleri, hazırlık yaptığımız direniş hareketini doğmadan boğmak için tertiplemişl...

LİDERLER TOPLUMA GÜVEN VERMELİDİR
Abdulbari Han
Bilinen bir gerçektir ki Hamidiye Alayları sultan Abdulhamit’in 1892 yılında Kürt ağa ve beylerin çocuklarını İstanbul’daki aşiret mektebinde eğitmeye başlaması ve bunların içinde başarılı olanları askeri okul ve akademiye göndermeye başl...

NİSAN KARANLIĞI
Abdulbari Han
1925 yılında böyle yağmurlu ve karanlık bir nisan gecesinde Şeyh Sait efendi ile yanındaki 400 atlı süvari bulundukları Solhan ilçesi Gırvas (Arakonak) köyünden, Varto ilçesinin Habiban (Haksever) köyüne hareket ederler. Burada üç gün konaklandıktan ...

Tarihin Tozlu Sayfalarında Dr. Nuri Dersim’den Feride’ye Mektup
Nevin Güngör Reşan
Tarihin Tozlu Sayfalarında Dr. Nuri Dersim’den Feride’ye Mektup
Aşağıda orijinalini vereceğimiz Feride’ye mektup,bizzat Nuri Dersimi’nin kaleminden Feride’ye duyduğu derin saygı ve sevgi, aşkve muhabeti anlatır. Feride’nin hayatındaki rolü ve emeği, bu mücadeleye biçtiği yüksek değer bunu ...

Sehîdê Welat Dr. Şivani Aniyoruz
Mehmet Ali Ateş
Sehîdê Welat Dr. Şivani Aniyoruz
Zaman, gecmisle yüzlesme zamanidir. Sözü uzatmadan, evirip cevirmeden biz; akrabalari olarak, Civraklilar olarak, Dersimliler olarak, Kürdistanlilar Kürdistanin Özgürlük savascilari olarak, yoldaslari olarak bu durumdan utanc duyuyoruz. Manevi hatira...

Page 1 of 4First   Previous   [1]  2  3  4  Next   Last   
123movies